Pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u RS-u

Bez autora
Jul 12 2012

Proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u Republici Srpskoj za pet mjeseci ove godine zabilježili su pad od 19,5, odnosno za 23,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. Zvanična statistika u RS-u evidentira u periodu januar-maj pad sortimenata trupaca četinara i lišćara, kao i njihove prodaje. Teško stanje u oblasti šumarstva u RS-u razmatrano je već dva puta i na tematskim sjednicama Vlade RS-a. Međutim, problemi u „Šuma Republike Srpske“, koje grcaju u gubicima, dok drvoprerađivači nemaju sirovne za rad, a radnicima kasne plaće, još nisu riješeni. Menadžment „Šuma RS“ dobio je od Vlade obavezu da do kraja jula dostignu isporuku drvnih sortimenata drvoprerađivačima u RS, jer je predviđeni nivo u proteklom periodu bio veoma nizak, što je dovelo u pitanje njihov rad i plasmane na domaće i inostrano tržište.

Pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u RS-uProizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u Republici Srpskoj za pet mjeseci ove godine zabilježili su pad od 19,5, odnosno za 23,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Zvanična statistika u RS-u evidentira  u periodu januar-maj pad sortimenata trupaca četinara i lišćara, kao i njihove prodaje.
 
Teško stanje u oblasti šumarstva u RS-u razmatrano je već dva puta i na tematskim sjednicama Vlade RS-a.
 
Međutim, problemi u „Šuma Republike Srpske“, koje grcaju u gubicima, dok drvoprerađivači nemaju sirovne za rad, a radnicima kasne plaće, još nisu riješeni.
 
Menadžment „Šuma RS“ dobio je od Vlade obavezu da do kraja jula dostignu isporuku drvnih sortimenata drvoprerađivačima u RS, jer je predviđeni nivo u proteklom periodu bio veoma nizak, što je dovelo u pitanje njihov rad i plasmane na domaće i inostrano tržište.
 
I premijer RS-a Aleksandar Džombić je nedavno priznao da, prema dosadašnjim pokazateljima, teško da “Šume RS” u prvoj polovini godine mogu da ispune plan poslovanja sječe i osiguranja drvnih sortimenata s 50 posto.
 
Problem na koji je ukazao i Džombić jeste u činjenici da su drvni sortimenti i dalje prodavani prvo kupcima koji nisu iz RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik